Calculator calorii

Ce sunt caloriile?

Caloria este o unitate de masura in fizica. 1 calorie = cantitatea de caldura necesara cresterii temperaturii unui ml de apa de la 14,5 la 15,5 grade Celsius, la presiune de 765 mm hg.

In dietetica, valoarea energetica a unui aliment corespunde cantitatii de caldura degajate prin arderea sa. Kilocxaloria (kcal) echivaleaza cu 1000 calorii, iar unitatea internationala este kilojoulul (kjoul). 1 kcal = 4,18 kjouli. Putem echivala cuvintul calorie cu kilocalorie.

Pentru a functiona organismul are nevoie de calorii

- 1 gram de glucide echivaleaza cu 4 kcal

- 1 gram de proteine echivaleaza cu 4 kcal

- 1 gram de lipide echivaleaza cu 9 kcal

Necesarul caloric al organismului.

Necesarul energetic cuprinde trei componente esentiale:

- metabolismul bazal : energia utilizata pentru functionarea normala a organismului. Exprima consumul de energie in conditii bazale (post proteic, repaus, stare de veghe, echilibru termic). In aceste conditii consumul este determinat de activitatea fizica a unor functii ( hemodinamica, respiratie, activitate metabolica hepatica, activitate metabolica renala, activitatea sistemului nervos central, activitate celulara de mentinere a compozitiei ionice specifice a mediului intracelular). Reprezinta 60- 70% din totalul necesarului de energie.

- termogeneza alimentara: energia utilizata pentru digestie, absorbtia intestinala, stocarea alimentelor. Reprezinta 10% din totalul necesarului de energie.

- activitate fizica: energia utilizata pentru deplasare, activitati menajere, profesionale, sportive. reprezinta intre 20 si 30% din totalul necesarului de energie.

Pentru evaluarea nevoilor energetice se tine cont de greutate, inaltime si activitatea fizica a fiecarui individ.

Necesarul de calorii in functie de activitatea fizica

- repaus 25 kcal/kg corp/zi

- activitate fizica usoara 30-35 kcal /kg corp/zi

- activitate fizica medie 35-40 kcal/kg corp/zi

- activitate fizica grea 40-45  kcal/kg corp/zi

 

Necesar caloric
Sex:
Greutate în kg:
Înălţimea în cm:
Varsta în ani:
 
Calculează!
Indice masă corporală
Greutate în kg:
Înălţimea în cm:
 
Calculează!