Masaj

ISTORIA MASAJULUI

Nu sint date sigure, insa unele documente constata ca masajul este practicat de chinezi de peste de 3000 ani. A fost unul din primele si cele mai simple mijloace de alinare a suferintei.

Indienii isi ungeau  trupul cu uleiuri aromate (aromoterapia). Romanii au folosit masajul in scopul intaririi sanatatii, al cresterii rezistentei organismului, pentru combaterea oboselii, in diferite afectiuni, accidente sau  deficiente fizice. Masajul in activitatea sportiva a fost folosit de  greci si romani, fiind o metoda importanta de ingrijire a atletilor. Masajul medical a inceput sa se dezvolte la noi in cea de-a doua jumatate a secolului trecut, la inceput fiind introdus de catre medicii specialisti in ortopedie, chirurgie si reumatologie.

BENEFICII

Relaxarea musculara si nervoasa, imbunatatire circulatiei sangvine si limfatice, absorbita si digestia alimentelor, eliminarea toxinelor, imbunatatire functiilor vitale si a perceptiei psihocorporale.

CONTRAIDICATII

- Definitive: in afectiuni maligne, afectiuni cutanate, afectiuni cardiocirculatorii (infarct, insuficienta cardiaca, embolii), stari febrile, procese inflamatorii (osoase si osteoarticulare), tuberculoze, tromboflebite, afectiuni acute ale tubului digestiv.

- In anumite zone anatomice: spatiul popliteu (fata posterioara a genunchiului), axila, articulatia cotului (fata anterioara), partea anterioara a gitului, partea interioara a coapsei (zona cu varice).

TIPURI DE MASAJ

Masajul terapeutic.                                                                              Se efectueaza in : 

 - afectiuni ale sistemului osteomuscular (crampe si dureri musculare, recuperare motorie dupa traumatisme).

- afectiuni ale sistemului circulator sangvin ( circulatie periferica, arterite, etc.).

- afectiuni ale sistemului nervos ( paralizii si pareze, nevralgii, insomnii, stress, oboseala cronica).

- afectiuni ale sistemului endocrin ( oboseala generala, somnolenta, obezitate,etc.).

- afectiuni dermatologice (riduri si imbatrinirea pielii, edeme, alopecie, etc.).

Masajul anticelulitic

Se efectueaza local in zonele afectate (solduri,picioare,fese, abdomen), folosind creme reductoare sau uleiuri specifice. Stimuleaza supletea si elasticitatea pielii eliminind ,,coaja de portocala,,si activeaza circulatia singelui .

Masajul limfatic - drenaj limfatic