Saună

ISTORIA SAUNEI

Ritualul de a face sauna isi are originile in antichitate: reprezentative sint obiceiurile grecilor si romanilor.

Modelul cel mai raspandit este cel al saunei finlandeze, care isi are inceputurile in Asia datorita popoarelor migratoare din Mongolia care au populat in primele secole dupa Hristos teritoriul de astazi al Finlandei (primele inscrieri anul 1112). Se spune ca datorita conditiilor meteorologice vitrege, ei au fost nevoiti sa construiasca primele saune pentru a-si fortifica organismul.

TIPURI DE SAUNA

- Sauna uscata are o umiditate scazuta, de doar  5-10%  iar temperatura din incapere se poate ridica la 90.  Se toarna apa pe pietre ( la 30 minute) pina cind se obtine un echilibru perfect pentru organism. Bancile asezate pe mai multe nivele asigura temperaturi diferite intre 60-100 C, asadar o transpirare diferentiata.

- Sauna umeda cu temperaturi intre 75-85 C, cu umiditate  15-30%. . Este folosit un generator de abur care este montat in exteriorul saunei.

- Sauna cu aburi in care temperatura este intre 45-65 C si umiditate ridicata 40-65%.

- Sauna cu plante este o varietate de sauna cu aburi. Se adauga uleiuri din plante peste pietre.

- Sauna cu sare

INDICATII SI CONTRAINDICATII

Sauna este indicata tuturor persoanelor indiferent de virsta. Inainte de intrarea in sauna este recomandat dusul pentru indepartare grasimiilor. Nu este indicata intrarea in sauna cu slip, costum de baie, bijuteri, pentru ca se pot produce arsuri la nivelul pielii. Contraindicata persoanelor care sufera tulburari severe ale circulatiei cerebrale, tumori, care au suferit un infact miocardic, care au astm si care au diferite boli virale.